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SYLLABUS:  It is improper under the Ohio Code of Judicial Conduct for a newly 
appointed full-time or part-time domestic relations court magistrate to continue 
serving out a term as an elected member of city council.  Rule 4.5 requires a 
magistrate to resign as magistrate upon becoming a candidate in a primary or 
general election for a nonjudicial elective office.  A corollary of Rule 4.5 is that a 
magistrate may not continue to serve in a nonjudicial office that he or she was 
elected to prior to becoming a magistrate.  Rule 1.2 and Rule 1.3 buttress the view 
that a magistrate may not continue to serve in a nonjudicial elective office.  Rule 
1.2 requires a magistrate to act in a manner that promotes public confidence in 
the independence, integrity, and impartiality of the judiciary, and to avoid 
impropriety and the appearance of impropriety.  Rule 1.3 requires that a 
magistrate not abuse the prestige of judicial office to advance personal or 
economic interests.  The simultaneous holding of a position as magistrate and an 
elective position of city council member may compromise public confidence in 
the magistrate’s independence, integrity, and impartiality; may create an 
appearance of impropriety; and may appear to lend the prestige of being a 
magistrate to advance personal interests.  Further, there may be statutory 
compatibility issues to consider, but those are beyond the scope of this advisory 
opinion. 
 
OPINION:  This opinion addresses a question regarding a newly appointed part-
time magistrate continuing to hold an elected office as city council member. 
 

Is it proper for a newly appointed part-time domestic relations 
court magistrate to continue serving out a term as an elected 
member of city council? 

 
Part-time magistrates like part-time judges are subject to Rule 4.5 of the Ohio 
Code of Judicial Conduct.  See Part III, Application, Ohio Code of Judicial 
Conduct.  Full-time magistrates and full-time judges are also subject to Rule 4.5.  
See Part I, Application, Ohio Code of Judicial Conduct. 
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Rule 4.5 of the Ohio Code of Judicial Conduct requires that “[u]pon becoming a 
candidate in a primary or general election for a nonjudicial elective office, a judge 
shall resign from judicial office.”  Rule 4.5 provides one exception, not applicable 
herein, that “[a] judge may continue to hold judicial office while he or she is a 
candidate for election to or serving as a delegate in a state constitutional 
convention, if the judge is otherwise permitted by law to do so.” 
 
Pursuant to Rule 4.5, a magistrate must resign as magistrate, just as a judge must 
resign as judge, if he or she becomes a candidate in a primary or general election 
for a nonjudicial office. 
 
A necessary corollary to the Rule 4.5 requirement that a magistrate resign as a 
magistrate upon becoming a candidate in a primary or general election for a 
nonjudicial elective office is that a magistrate may not continue to serve in a 
nonjudicial office to which he or she was elected prior to becoming a magistrate. 
 
In Opinion 2004-3 (2004), the Board addressed, among other issues, whether a 
magistrate may simultaneously serve as a magistrate while serving in a 
nonjudicial elected position.  That opinion interpreted Canon 7(B)(4) of the 
former Ohio Code of Judicial Conduct which was superseded by the Ohio Code of 
Judicial Conduct, effective March 1, 2009.  Rule 4.5 is identical in substance to 
former Canon7(B)(4).  See Comparison Section, Rule 4.5, Ohio Code of Judicial 
Conduct. 
 
In Op. 2004-3, the Board advised:  “It is improper under Canon 7(B)(4) for a full-
time or part-time magistrate to serve on a local, city, or state board of education 
or to run for election or re-election to a board of education.”  The Board also 
advised:  “It is improper under Canon 7(B)(4) for a full-time or part-time 
magistrate to serve on a board of county commissioners or to run for election or 
re-election to a board of county commissioners.”  The Board expressed the view 
that “if an individual holds an elected non-judicial office and subsequently 
receives an appointment as magistrate, a choice is required.  The individual 
should either decline the appointment or resign from the non-judicial elective 
office and accept the appointment as magistrate.”  
  
Like the Board’s view in Opinion 2004-3 that Canon7(B)(4) prohibits a 
magistrate from simultaneously serving in a nonjudicial elective office, the 
Board’s view is that Rule 4.5 prohibits a magistrate from continuing to serve in a 
nonjudicial elective office. 
 
Further, other rules in the Ohio Code of Judicial Conduct buttress the view that a 
magistrate may not continue to serve in a nonjudicial elective office.  Full-time 
and part-time magistrates like full-time and part-time judges are subject to Rule 
1.2 and Rule 1.3.  See Parts I and III, Application, Ohio Code of Judicial Conduct. 
 
Rule 1.2 requires that “[a] judge shall act at all times in a manner that promotes 
public confidence in the independence, integrity, and impartiality of the 
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judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety.”  Rule 
1.3 requires that “[a] judge shall not abuse the prestige of judicial office to 
advance the personal or economic interests of the judge or others, or allow others 
to do so.”  The simultaneous holding of a position as magistrate and the elective 
position of city council member may compromise public confidence in the 
magistrate’s independence, integrity, and impartiality; may create an appearance 
of impropriety; and may appear to lend the prestige of being a magistrate to 
advance personal interests. 
 
For judges, the legal issue of holding another elective office is long settled.  A 
judge may not continue to hold another elective office.  The Ohio Constitution 
and related statutes prohibit a judge from holding any other office of profit or 
trust under authority of Ohio or of the United States.  See Ohio Const. art. IV, § 6 
(B); Ohio Rev. Code Ann. § 141.04 (D) (West Supp. 2009) [chief justice of the 
supreme court, justices of the supreme court, court of appeals judges, court of 
common pleas judges, probate court judges] Ohio Rev. Code Ann. § 1901.11(D) 
(West 2005) [municipal court judges]; Ohio Rev. Code Ann. § 1907.16(B) (West 
2005) [county court judges]. 
 
But, a magistrate, unlike a judge, is not subject to the constitutional and statutory 
prohibitions on holding any other office of profit or trust under authority of Ohio 
or the United States.  “Because the prohibition of Ohio Const. art. IV, § 6(B) and 
R.C. 141.04(D) does not expressly include magistrates, the prohibition is not 
applicable to magistrates.”  OAG Op. 96-062 (1996) (n.1).  [In OAG Op. 96-062, 
the attorney general advised that there is statutory compatibility for a part-time 
domestic relations magistrate to serve as a member of the county board of 
election, but noted the consideration did not constitute an opinion on the 
applicability of the Code of Judicial Conduct.] 
 
In Op. 2004-3, the Board stated that the “[r]esolution of the issue of whether an 
individual may simultaneously serve as magistrate while seeking election to or 
serving in a non-judicial elected position lies solely within the Ohio Code of 
Judicial Conduct.”  That statement may be overbroad, for a magistrate is subject 
to statutory compatibility issues.  As examples, the Board notes two statutory 
provisions that may be relevant to the holding of the positions of magistrate and 
city council member. 
 
R.C. 731.02 states that each member of the legislative authority of a municipal 
corporation “shall not hold any other public office, except that of notary public or 
member of the state militia, and shall not be interested in any contract with the 
city, and no such member may hold employment with said city.”  Ohio Rev. Code 
Ann. § 731.02 (West Supp. 2009). 
 
R.C. 705.12 states that members of the legislative authority of a municipal 
corporation “shall not hold any other public office or employment, except that of 
notary public or member of the state militia, or state or county central 
committeeman of a political party, or state or county executive committeeman of 
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a political party, or state or county officer of a political party, and shall not be 
interested in the profits or emoluments of any contract, job, work, or service for 
the municipal corporation.”  Ohio Rev. Code Ann. § 705.12 (West 1994).  [R.C. 
705.12 is applicable to each plan of city government provided for in R.C. 705.41 to 
705.86 (commission plan, city manager plan, federal plan).  Ohio Rev. Code Ann. 
§ 705.07 (West 1994).] 
 
The Board acknowledges that advice as to statutory compatibility issues is under 
the advisory authority of the Office of the Ohio Attorney General.  See e.g., Ohio 
Rev. Code Ann. §§ 109.12-109.14 (West 2002).  Advice as to the application of the 
Ohio Code of Judicial Conduct is under the advisory authority of the Board of 
Commissioners on Grievances and Discipline.  See Gov. Bar R. V(2)(C). 
 
In conclusion, the Board advises as follows.  It is improper under the Ohio Code 
of Judicial Conduct for a newly appointed full-time or part-time domestic 
relations court magistrate to continue serving out a term as an elected member of 
city council.  Rule 4.5 requires a magistrate to resign as magistrate upon 
becoming a candidate in a primary or general election for a nonjudicial elective 
office.  A corollary of Rule 4.5 is that a magistrate may not continue to serve in a 
nonjudicial office that he or she was elected to prior to becoming a magistrate.  
Rule 1.2 and Rule 1.3 buttress the view that a magistrate may not continue to 
serve in a nonjudicial elective office.  Rule 1.2 requires a magistrate to act in a 
manner that promotes public confidence in the independence, integrity, and 
impartiality of the judiciary, and to avoid impropriety and the appearance of 
impropriety.  Rule 1.3 requires that a magistrate not abuse the prestige of judicial 
office to advance personal or economic interests.  The simultaneous holding of a 
position as magistrate and an elective position of city council member may 
compromise public confidence in the magistrate’s independence, integrity, and 
impartiality; may create an appearance of impropriety; and may appear to lend 
the prestige of being a magistrate to advance personal interests.  Further, there 
may be statutory compatibility issues to consider, but those are beyond the scope 
of this advisory opinion. 
 
Advisory Opinions of the Board of Commissioners on Grievances and 
Discipline are informal, nonbinding opinions in response to 
prospective or hypothetical questions regarding the application of the 
Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio, the 
Supreme Court Rules for the Government of the Judiciary, the Ohio 
Rules of Professional Conduct, the Ohio Code of Judicial Conduct, 
and the Attorney’s Oath of Office. 
 
 


