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SYLLABUS:  A judge may give a recommendation on behalf of an individual applying to law 

school if the judge has firsthand knowledge of the capabilities and character of the applicant.  A 

judge may give a recommendation on behalf of a judicial law clerk applying for employment as an 

attorney if the judge has personal, day to day, knowledge of the professional and intellectual 

capabilities of the clerk.  A judge may write a letter on behalf of an individual seeking appointment 

to a federal judgeship if the recommendation is based on factual knowledge of the ability and 

suitability of the individual.  A judge should make such recommendations only on an individual 

basis upon determination that the recommendation is not sought or based solely to lend prestige of 

the office to advance the interests of the individual. 

 

OPINION:  Judges are held in high esteem.  Thus, they are asked to give recommendations on 

behalf of others. This opinion addresses whether the Ohio Code of Judicial Conduct permits a judge 

to give recommendations on behalf of individuals applying to law school, judicial law clerks 

seeking employment as attorneys, and individuals seeking appointment to federal judgeships. The 

questions are as follows: 

 

1. May a judge give a recommendation on behalf of an individual applying to law 

school; 

 

2. May a judge give a recommendation on behalf of a judicial law clerk seeking 

employment as an attorney; 

 

3. May a judge write a letter of recommendation on behalf of an individual seeking 

appointment to a federal judgeship? 

 

Introduction 

 

Canon 2B of the Ohio Code of Judicial Conduct states that 

 

[a] judge should not allow his [her] family, social, or other relationships to influence 

his [her] judicial conduct or judgment.  He [she] should not lend the prestige of his 

[her] office to advance the private interests of others; nor should he [she] convey or 

permit others to convey the impression that they are in a special position to influence 

him [her].  He [she] should not testify voluntarily as a character witness. 
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Under Canon 2, the ethical concerns regarding recommendations by judges would be as follows: 

judges may be perceived as voluntarily acting as a character witness; judges may be perceived as 

lending prestige of the office to advance the private interests of others; and judges may be creating 

an appearance of impropriety. 

 

Question One 

 

May a judge give a recommendation on behalf of an individual applying to law 

school? 

 

The Board begins by dismissing the concern that recommendations by judges on behalf of an 

individual applying to law school might be perceived as a judge improperly, acting as a character 

witness.  The Commentary to Canon 2B of the Code of Judicial Conduct implies that the 

prohibition against acting as a character witness applies to court proceedings.  As stated within the 

Commentary,  

 

[t]he testimony of a judge as a character witness injects the prestige of his [her] 

office into the proceeding in which he [she] testifies and may be misunderstood to 

be an official testimonial.  This Canon [Canon 2B.], however, does not afford him 

[her] a privilege against testifying in response to an official summons. (Emphasis 

added). 

 

The Reporter's notes to the 1972 ABA Code of Judicial Conduct also imply that the prohibition 

applies to testimony in court.  "The committee finally concluded that the proper standard would 

preclude a judge from being a volunteer character witness, but would not grant him a privilege to 

refuse to testify if a party has taken steps to summon him officially."  E. Thode, Reporter's Notes to 

Code of Judicial Conduct 49 (1973).  Thus, this Board interprets the prohibition regarding a judge 

acting as a character witness as applying to testimony in court proceedings.  This concern will not 

be addressed further with regard to Questions One, Two, or Three. 

 

Turning to other ethical concerns, it is undeniable that recommendations on behalf of persons 

applying to law school may be perceived as conduct that advances the individual candidacy of an 

applicant.  It is also a reality that individuals may attempt to use the prestige of a judge's office to 

advance their own interest. 

 

Yet, other states have not found these ethical concerns insurmountable.  For example, in 

Pennsylvania, Florida, New York, and Kentucky a judge may write letters of recommendation for 

applicants seeking admission to law school.  See Pennsylvania Judicial Ethics Committee, Op. 86-

5, (1986) 
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(requiring personal knowledge of the applicant and satisfaction that it will not be perceived as 

partisan political conduct, coercion, or use of judicial office for private advantage); Florida SupCt, 

Comm. on Standards of Conduct Governing Judges, Ops. 75-18 (1975) (permitting letter regarding 

background and character of law school applicant as long as the prestige of the judicial office is not 

used to advance the person's interests) and 79-3 (1979) (permitting judge to write recommendations 

for law school applicants, with minority of committee advising that recommendation be written 

only if requested by the law school); New York, Advisory Comm. on Judicial Ethics, Op. 88-10 

(1988) (permitting letter that reflects applicant's history or character if not written merely to lend 

the prestige of the office to the applicant); Kentucky SupCt, Judicial Ethics Comm., Op. JE-74 

(undated) (advising that public confidence in the integrity, independence, and impartiality of the 

judiciary would not be impaired by such recommendations). 

 

In this Board's view, there is no ethical basis for banning a judge from recommending an applicant 

for law school when the judge has firsthand knowledge of an applicant's capabilities and character. 

Nevertheless, a judge should use discretion.  Factors to consider are whether a judge has a personal 

acquaintance with and a firsthand knowledge of the background of the applicant.  Other factors are 

the motive of the applicant and the motive of the judge. 

 

In deciding whether to recommend an applicant for admission to law school, a judge must decide 

whether the recommendation is sought because of the judge's acquaintance with and knowledge of 

the applicant or whether it is sought solely because of the prestige of the judge's office.  The judge 

must be vigilant against recommendations that are made solely for the purpose of personal or 

political gain. 

 

In conclusion, this Board advises that a judge may give a recommendation on behalf of an 

individual applying to law school if the judge has firsthand knowledge of the capabilities and 

character of the applicant.  These recommendations should be given sparingly.  A judge should 

make such recommendations only on an individual basis upon determination that the 

recommendation is not sought or based solely to lend prestige of the office to advance the interests 

of the individual. 

 

Question Two 

 

May a judge give a recommendation on behalf of a law clerk seeking employment as 

an attorney? 

 

This question raises two ethical concerns.  One concern is that a recommendation given by a judge 

on behalf of a judicial law clerk may be perceived as lending the prestige of the office to 
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advance the interest of the judicial law clerk.  The other concern is that there may be an appearance 

of impropriety if a judge recommends a judicial law clerk for employment with a law firm when 

the firm's attorneys are serving as counsel in a pending case before the judge. 

 

Yet, there is value in permitting such recommendations.  A judge is in a position to have unique 

insight regarding the professional and intellectual capabilities of a judicial law clerk.  Thus, many 

states permit recommendations of judicial clerks, albeit within certain limitations.  For example, in 

California, a judge may give a recommendation for his or her law clerk since knowledge of the 

clerk gained in the course of official duties does not inject the prestige of office simply for private 

advantage.  See California Comm. on Judicial Ethics, Op. 40 (1988).  In Georgia, a judge may 

write a letter of recommendation for employment if the character and capabilities of the clerk are 

well known to the judge; however, the recommendation might be improper if the letter is directed 

to an employer who has a case pending before the judge or if the prestige of the office is the 

important factor.  Georgia, Judicial Qualifications Comm’n, Op. 9 (1977).  In Louisiana, judges 

may write letters of recommendation for employment on behalf of their law clerks only in response 

to requests from employers.  Louisiana SupCt, Comm. on Judicial Ethics, Op. 71, (1986).  In Ohio, 

an ethics committee advised that a lawyer may use a federal magistrate as an employment reference 

when the lawyer's experience with the magistrate was job related--such reference does not lend the 

prestige of the office to advance the private interests of others.  Columbus Bar Ass'n, Op. 3 (1986). 

 

It is this Board's view that the value of the judge's firsthand knowledge of the judicial clerk's 

professional and intellectual capabilities outweighs the potential concern of lending the prestige of 

the office to advance the interests of the clerk and creating an appearance of impropriety.  These 

potential concerns can be avoided.  The judge should make recommendations based only on 

firsthand knowledge of the clerk's work performance.  Further, if a judge is recommending a 

judicial clerk for employment, the judge should screen that clerk from participating in any case 

being advocated by the prospective employer. 

 

 

In conclusion, it is the Board's opinion that a judge may give a recommendation on behalf of a 

judicial law clerk for employment as an attorney if the judge has personal, day to day knowledge of 

the professional and intellectual capabilities of the clerk.  A judge should make such 

recommendations only on an individual basis upon determination that the recommendation is not 

sought or based solely to lend prestige of the office to advance the interests of the clerk. 
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Question Three 

 

May a judge give a recommendation on behalf of an individual seeking appointment 

to a federal judgeship? 

 

The last issue in this opinion is whether it is proper for a judge to recommend an individual for 

appointment to a federal judgeship.  Once again, there are several ethical concerns that must be 

considered.  One ethical concern is whether a letter of recommendation constitutes a public 

endorsement under Canon 7.  The broad mandate of Canon 7 is that "A Judge Should Refrain From 

Political Activity Inappropriate to Judicial Office."  Canon 7 (A) (1) (b) specifically prohibits an 

incumbent judge or a candidate for judicial office from publicly endorsing a candidate for public 

office.  The prohibition in Canon 7 (A) (l) (b) extends to public endorsements of candidates for all 

public offices, including judicial office.  E. Thode, Reporter's Notes to Code of Judicial Conduct 95 

(1973). 

 

In this Board's view, a state court judge's recommendation to a nominating committee regarding an 

individual seeking a federal judgeship is distinct from a judge's recommendation to the public to 

support an individual seeking elective office within the state.  Thus, a state court judge's 

communication with a judicial screening committee regarding a judicial federal appointment is not 

considered a prohibited public endorsement within the meaning of Canon 7. 

 

The other ethical concern to be addressed is whether such recommendation creates an appearance 

of impropriety or the improper lending of the prestige of a judicial office to advance private 

interests under Canon 2.  As discussed in Questions One and Two, these concerns can be 

eliminated if the judge has sufficient knowledge of the individual on which to base the 

recommendation and the judge is satisfied that the recommendation is not sought solely to use the 

judge's office to advance interests of the individual.  A recommendation should not be a blanket 

endorsement, but should be based upon individual knowledge of the individual. 

 

Thus, in answer to Question Three, this Board advises that a judge may write a letter on behalf of a 

individual seeking appointment to a federal judgeship if the recommendation is based on factual 

knowledge of the ability and suitability of the individual and it is not sought or based solely to lend 

prestige of the office to advance the interests of the individual.  In addition, the recommendation 

should not involve a political quid pro quo. 

 

In so concluding, this Board joins with other states in permitting such recommendations.  See e.g., 

Florida, Sup.Ct, Comm. on Standards of Judicial Conduct, Ops. 86-2 (1986) (advising that 

communication with a judicial nominating 
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commission regarding a person whose application is pending does not constitute a public 

endorsement, has no bearing an the promotion of public conscience or the integrity and impartiality 

of the judiciary, and does not involve undue influence, but should be limited to factual statement of 

the person so that the commission may be allowed to draw its own conclusion); Georgia, Judicial 

Qualifications Comm’n, Op. 63(1984) (permitting a judge to write letters of recommendation to a 

screening committee for judicial appointment, if the letters only involve the judge's knowledge of 

the applicant); Missouri, Comm’n on Retirement, Removal & Discipline, Op. 133 (1987) 

(permitting a judge to write a letter to a screening committee for judicial appointment). See also, 

Maryland, Judicial Ethics Comm., Op. 28 (1975) (advising that a judge may not write a voluntary 

letter of recommendation on behalf of a candidate to be considered for judicial appointment to the 

district court since it is analogous to the judge's support of a candidate for election to judicial office, 

but may write a letter if asked for by the Judicial Selection Commission); and Nebraska, Ethics 

Advisory Comm., Op. 90-2 (1990) (permitting a judge to furnish a requested letter of 

recommendation and or answer any questions from any governmental agency responsible for 

recommending judicial appointments if the communication is not revealed to the applicant). 

 

Summary of conclusions 

 

In conclusion, this Board advises that a judge may give a recommendation on behalf of an 

individual applying to law school if the judge has firsthand knowledge of the capabilities and 

character of the applicant.  A judge may give a recommendation on behalf of a judicial law clerk 

applying for employment as an attorney if the judge has personal, day to day, knowledge of the 

professional and intellectual capabilities of the clerk.  A judge may write a letter on behalf of an 

individual seeking appointment to a federal judgeship if the recommendation is based on factual 

knowledge of the ability and suitability of the individual. A judge should make such 

recommendations only on an individual basis upon determination that the recommendation is not 

sought or based solely to lend prestige of the office to advance the interests of the individual. 

 

Advisory Opinions of the Board of Commissioners on Grievances and Discipline are 

informal, nonbinding opinions in response to prospective or hypothetical questions regarding 

the application of the Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio, the 

Supreme Court Rules for the Government of the Judiciary, the Code of Professional 

Responsibility, the Code of Judicial Conduct, and the Attorney's Oath of Office. 


