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SYLLABUS:  A firm name may continue to include in its name, the name of a retiring attorney 

granted "retired registration status" or "inactive registration status," if included in the firm name 

prior to the attorney being granted "retired registration status" or "inactive registration status."  DR 

2-102 (B).

A law firm may list on its letterhead the name of an attorney granted "retired registration status" if 

the name was included prior to the time the attorney is granted "retired registration status," and 

provided that the letterhead includes a designation that the attorney is "retired."  Gov.Bar R. VI § 3 

(B).  Attorneys with "inactive registration status" may not be listed on a firm's letterhead.  Gov.Bar 

R. VI § 2.

A retiring partner who has "active registration status" with the Supreme Court of Ohio may be "of 

counsel" to the firm so long as the partner maintains a "close, regular, personal relationship" with 

the firm and remains on "active registration status."  However, a retiring partner who has "retired 

registration status" with the Supreme Court of Ohio may not be of counsel."  Gov.Bar R. VI § 3(B). 

A law firm may continue to include in its firm name, the name of a retiring partner of the firm who 

becomes "of counsel" to the firm.  DR 2-102 (B). 

OPINION:  Four questions are presented as follows: 

1. Whether a firm may continue to include in its name the name of a retiring

partner who is granted "retired registration status" or the name of a retiring

partner who is granted "inactive registration status;"

2. Whether it is proper for a law firm to list on its letterhead the names of attorneys

granted "retired registration status" or "inactive registration status;"

3. Whether a retiring partner can become "of counsel" to a firm;

4. Whether a law firm may continue to include in its name the name of a retiring

partner who becomes "of counsel" to the firm.
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Question 1 

 

An attorney who is granted "retired registration status" or an attorney who is granted "inactive 

registration status" by the Supreme Court of Ohio must abide by the following restrictions: 

 

[Attorneys with retired registration status and attorneys with inactive registration 

status] shall not be entitled to practice law in Ohio; hold himself [herself] out as 

authorized to practice law in Ohio; hold judicial office in Ohio; render any legal 

service for an attorney granted active status; occupy a position in this state in which 

he [she] is called upon to give legal advice or counselor to examine the law or pass 

upon the legal effect of any act, document, or law; be employed in the Ohio judicial 

system in a position required to be held by an attorney; or practice before any court 

or agency of this state on behalf of any person except himself [herself]. 

 

Gov.Bar R. VI §2 and §3 (adopted June 4, 1991, effective September 1, 1991). 

 

Under DR 2-101 (A) of the Code of Professional Responsibility (Code) any communication by a 

lawyer regarding his or her professional status shall not contain any misleading statement or claim.  

Ethical Consideration 2-12 warns that in order to avoid the possibility of misleading persons with 

whom he [she] deals, a lawyer should be scrupulous in the representation of his [her] professional 

status.  The Supreme Court of Ohio provides rules regarding firm names, in an effort to prevent 

misleading communication.  For example, names of legal professional associations must be in 

compliance with Governing Bar Rule III, Section 2 (A).  Further, the Code contains a rule which 

governs all firm names.  Disciplinary Rule 2-102 (B) states in part that: 

 

[a] lawyer in private practice shall not practice under a trade name, a name that is 

misleading as to the identity of the lawyer or lawyers practicing under such name, or 

a firm name containing names other than those of one or more of the lawyers in the 

firm, except that the name of a professional corporation or professional association 

or legal clinic may contain "P.C." or "P.A." or similar symbols indicating the nature 

of the organization, and if otherwise lawful a firm may use as, or continue to include 

in, its name the name or names of one or more deceased or retired members of the 

firm or of a predecessor firm in a continuing line of succession. 

 

Code of Professional Responsibility DR 2-102 (B). 
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This rule was written prior to there being a "retired registration status;" and thus, the reference in 

Disciplinary Rule 2-102 (B) to retired members of the firm is not to be interpreted as referring to a 



particular registration status.  With this in mind, it is clear from DR 2-102 (B) that a firm may use 

or continue to use the name or names of one or more retired members of the firm.  Where a firm 

name is long established, the continued use in the firm name of a name of a retiring partner 

complies with the rules and is not misleading.  Thus, it is the opinion of this Board that if an 

attorney is retiring and the name of the attorney was included in the firm name prior to his or her 

retiring, then the name can continue to be used in the firm name even if the retiring attorney 

acquires "retired registration status" or "inactive registration status." 

 

Question 2 

 

Governing Bar Rule VI § 3 (B) (adopted June 4, 1991, effective September 1, 1991) sets forth that 

"[a] law firm may include the name of a retired attorney on its letterhead if the name was included 

prior to the time the attorney is granted retired status, provided the letterhead includes a designation 

that the attorney is 'retired."'  Therefore, if an attorney is granted "retired registration status" and is 

listed on firm letterhead, the attorney must be listed as "retired."  This designation is necessary to 

avoid misleading the public. 

 

The Governing Bar Rules are silent as to the listing of an attorney with "inactive registration status" 

on firm letterhead.  Thus, this Board advises that attorneys with "inactive registration status" may 

not be listed on a firm's letterhead.  This advice is consistent with previous advice by the Board that 

the listing in a law list or directory of retiring partners who have acquired "inactive registration 

status" is misleading in that it gives the appearance that the "inactive registration status" attorneys 

are authorized to practice law. Ohio Sup.Ct, Op. 91-1 (1991). 
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Question 3 

 

Some confusion exists as to what "of counsel" means.  The Code of Professional Responsibility 

does not define "of counsel."  However, the American Bar Association Standing Committee on 

Ethics and Professional Responsibility has clarified the meaning of "of counsel" status.  ABA 



Formal Op. 90-357 (1990).  Four principal patterns of the "of counsel" relationship were described:  

the part-time practitioners, who have changed from a full-time to a part-time career; the retired 

partners from the firm, who want to remain associated with the firm and be available for 

consultation; the probationary partners-to-be, who are brought into the firm laterally with the 

expectation of becoming a partner in a short period of time; and those with a permanent status as 

"of counsel," who have the quality of tenure, or something close to it, but lack the expectation of 

promotion to full partner status.  Id.  The core characteristic of the title "of counsel" is a "close, 

regular, personal relationship, describing a relationship which is neither that of partner nor the 

status ordinarily conveyed by the term "associate."  Id.  This Board supports the ABA clarification 

of the "of counsel” relationship. 

 

Consistent with the ABA opinion, this Board has previously advised that a close, regular, personal 

relationship of a retired or semiretired former partner who remains available to the firm for 

consultation and advice could hold "of counsel" status. Ohio Sup.Ct, Op. 90-03 (1990) and Op. 88-

23 (1988).  It is still the opinion of this Board that a retiring partner may become "of counsel" so 

long as he or she maintains a "close, regular, personal relationship" with the firm and remains on 

"active registration status" with the Supreme Court of Ohio.  However, this advice is not applicable 

if the attorney registers for "retired registration status" with the Supreme Court of Ohio.  Under 

recent rule changes, an attorney in Ohio who is registered under "retired status" must comply with 

Governing Bar Rule VI § 3 (A) and (B), adopted June 4, 1991, effective September 1, 1991 for 

purposes of creating a "retired registration status."  Under Governing Bar Rule VI § 3(B), "[a] 

retired attorney [meaning retired registration status] shall not be listed as 'of counsel' or otherwise 

be represented as being able to engage in the practice of law." 
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Question 4 

 

Where a firm name is long established, the continued use in the firm name of a name of a partner 

who becomes "of counsel" is not misleading.  Therefore, the opinion of this Board is that the name 

of a partner who becomes "of counsel" to the firm may be continued to be used in the firm name.  

This advice is consistent with ABA, Formal Op. 90-357 (1990); Vermont Bar Ass'n, Op. 83-7 

(1983); and Virginia State Bar, Op. 660 (1985). 

 



Advisory Opinions of the Board of Commissioners on Grievances and Discipline are 

informal, nonbinding opinions in response to prospective or hypothetical questions regarding 

the application of the Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio, the 

Supreme Court Rules for the Government of the Judiciary, the Code of Professional 

Responsibility, the Code of Judicial Conduct, and the Attorney's Oath of Office. 


